index='i'>

Noktacı Ressam | Georges Seurat

NOKTACI RESSAM GEORGES SEURAT

Yeni empresyonizmin kurucularından olan ünlü Fransız ressam Georges Seurat’ın hayatı ve sanatı ile ilgili olarak kısaca bilgi veren yazımız.

Georges SeuratNoktacı Ressam Georges Seurat (2 Aralık 1859, Paris, Fransa – 29 Mart 1891, Paris, Fransa)
Tanınmış bir Fransız ressamıdır. Yeni empresyonizm akımının kurucularındandır. Paris’te doğdu, gene orada 32 yaşında öldü. Bu kısacık ömründe ölümsüz eserler bırakmıştır.
Georges Seurat, küçük yaştan beri resim yapmaya merak sarmıştı. Önce, bir resim okuluna devam etti. İki yıl Güzel Sanatlar Okulu’na gitti. Daha sonra, renklerin özünü Öğrenmek amacı ile, o zamanki fizik biliminin verilerini araştırmaya koyuldu. Bu arada, çizgi ve biçim meselelerini kendince gayet sağlam şekilde halletti. Bu konuda, yalnız sîyah-beyaz resim yaptığı halde, eşyanın renk etkilerini verecek derecede ustalaştı. İlk büyük tablosu olan «Banyo»yu 1884 sergisinin jürisi geri çevirince, Seurat da, Signac’la birlikte Bağımsız Ressamlar’ın sergilerine katıldı. Georges Seurat, bileşik renkleri unsurlarına ayırarak sürmeyi denemiş, böylece «pointîlisme» (noktacılık) denilen tarzı yaratmıştır. Resimlerini küçük tuşlarla, noktacıklarla yapıyor, renkleri, hele zıt renkleri çok ustaca, bilim kuramlarına uygun şekilde kullanıyordu.
Bugün eserleri Amerika, İngiltere, Fransa müzelerinde bulunan Georges Seurat, çağdaş ressamlar için özel bir estetik kurabilmiş olan sayılı kimselerdendir.


Sanatçılar, soyut sanat, sanat tarihi, da vinci codes, karakalem, çizim, portre, yağlı boya, sanat 

Benzer Konular